Ahogy vannak olyan autók, amelyek szebbek, mint a másik, vannak olyanok, amelyek gyorsabbak, és vannak csajosabbak, és megbízhatóbbak is, éppúgy vannak olyanok, amelyek könnyebben, mások nehezebben rohadnak. De melyek ezek?

Rozsdamentes: az automarketing

Vigyázz, mert ha elolvasod majd ezt a bekezdést akkor holnaptól teljesen máshogy fogsz nézni az autós hirdetésekre. Mert van evolúciójuk.

Először voltak a „külföldi, keveset futott” autók, amiket kivétel nélkül egy (valószínűleg ugyanaz) a német nyugdíjas hölgy használta. Rendszeresen, vagy a kelleténél többet is vitte szervizbe, persze, hogy garázsban állt, és soha meg sem húzták nemhogy karambolos lenne. Aztán ezek eltűntek mert eltűntek.

Jöttek helyette a 10 éves (már bevallottan nem nyugdíjas néni vezette) autók. Amiknek mindnek volt szervizkönyve, és valamiért maximum 20 000 kilométert mentek a 10 év alatt.

Most az az új, hogy „rozsdamentes” pedig nem túl sok autó van amelyik 10 évesnél idősebb korában még mindig mindenhol rozsdamentes. Hacsak nem figyeltek rá nagyon. Összeszedtük melyek azok az autók, szériák amikert nagyon nézz át, mielőtt megveszed.

Egy kis áttekintés: a németek

Mármint nem maga a Volkswagen, hanem a konszern figyelemre méltó. Ha Audit választasz, akkor elvileg a legjobbat veszed, mert már 30-40 éve komoly védelemmel látták el, és ez azóta fejlődött. Az Audi valószínűleg nem a rozsda miatt megy majd tönkre arról nem is beszélve, hogy az A8-as például már alumínium, és akkor ki is pipálhattuk a rozsdát. A VW és a Seat az, amit jól nézz meg, főleg a régebbieket, mert ott már akadhat baj és ugyanígy figyelj a Skodára is (bár a fiatalabbak jók). A Mercinek volt egy éjsötét évtizede, a 93-2003 közti időszakban elképesztően könnyen rohadtak.

A japán csoda

Na, nem kifejezetten az bennük a csoda, hogy – mint a japán penge – soha nem rohadnak, hanem inkább az, ahogy: belülről kifelé. Nem is szabad többet szaporítani a szót, szinte mindegy melyik japán típusról beszélünk, könnyen rohad, korrodálódik, kivétel a Suzuki, és a Toyota. (Persze, most a 10+ éves autókról beszélünk, és akadnak kivételek)

Az olaszok és a franciák

Talán hallottad már azt a régi megállapítást (szólásmondást) ami szerint az olasz és a francia csajok nagyon szépek, nagyon kívánatosak és illatosak, csak éppen khm… na… kakis a bugyijuk. Ez jellemző a régebbi autóikra is: nagyszerű dizájn, szuper vezetési élmény, kényelem, elragadó külső, csak éppen rohadnak. Ez alól talán a Peugeot 307-es a kivétel.

Persze, amit most leírtunk az nem szentírás, bárki kifoghat egy szuper 1997-es Mercit éppúgy mint egy pár éves, rohadó Toyotát. Ha pedig rohad, hozd al hozzánk minél hamarabb, mert megjavítjuk.